Այս մրգերի և բանջարեղենի կեղևն ավելի արժեքավոր է, քան միջուկը. սննդաբանները բացատրել են, թե որ մրգերը պետք է ամբողջությամբ ուտել
- Lilit

- 7 hours ago
- 2 min read

Մարդկանց մեծ մասը սովորություն ունի մրգերն ու բանջարեղենը մաքրել ուտելուց առաջ՝ չգիտակցելով, որ կեղևի հետ միասին կորցնում են դրանց օգտակար սննդանյութերի զգալի մասը։ Շատերը նույնիսկ չեն գիտակցում, որ որոշ սննդամթերքներ շատ ավելի առողջարար են, երբ ուտում են ամբողջական։
Կեղևը պարունակում է վիտամիններ, հանքանյութեր, հակաօքսիդանտներ և մանրաթելեր, որոնք բոլորն էլ անհրաժեշտ են օրգանիզմի համար։ Որոշ մրգերի և բանջարեղենի մաքրումից խուսափելը կարող է զգալիորեն բարձրացնել դրանց առողջության համար օգտակար հատկությունները։ Սա վերաբերում է ոչ միայն ծանոթ վարունգին, այլև այն սննդամթերքներին, որոնց կեղևը ավանդաբար համարվում է անուտելի։ Եկեք նայենք բնության վեց այդպիսի պարգևների, որոնք պետք է ուտել ամբողջական։
Վարունգը կեղևում պարունակում է կալիում, մանրաթել և բետա-կարոտին։ Ամբողջական ուտելը կարող է կանխել փորկապությունը և արյան մակարդուկները։ Չմաքրված վարունգի կանոնավոր օգտագործումը կարող է բարելավել տեսողությունը և ամրացնել ոսկորները՝ արտաքին շերտում ակտիվ նյութերի կոնցենտրացիայի շնորհիվ։
Դեղձը քլորոգենաթթվի արժեքավոր աղբյուր է, որը հակաօքսիդանտ է, որը կանխում է լյարդում ճարպային նստվածքների կուտակումը և նվազեցնում է շաքարախտի առաջացման ռիսկը։ Դեղձը կեղևով ուտելը այս օգտակար բաղադրիչից երկու անգամ ավելի շատ է պարունակում, քան մաքրված դեղձը։
Սալորը հատկապես օգտակար է ստամոքս-աղիքային համակարգի համար։ Դրանց կեղևը հարուստ է C վիտամինով և հակաօքսիդանտներով, ինչպես նաև ունի ծանր մետաղների աղերը օրգանիզմից հեռացնելու ունակություն։ Սա չմաքրված սալորը դարձնում է հատկապես արժեքավոր նրանց համար, ովքեր ապրում են շրջակա միջավայրի անբարենպաստ պայմաններում կամ աշխատում են վտանգավոր արդյունաբերություններում։
Կիվիի կեղևը ուտելի է, չնայած քչերը գիտեն դրա մասին։ Այն մանրաթելի և C վիտամինի հիանալի աղբյուր է։ Հատկանշական է, որ կիվիի կեղևում կալիումի պարունակությունը գերազանցում է բանանի կալիումի պարունակությունը, որը ավանդաբար համարվում է առաջատար այս առումով։ Ամբողջական կիվի ուտելը զգալիորեն մեծացնում է այս էկզոտիկ մրգի սննդային արժեքը։
Խաղողը առաջատարն է բոլոր մրգերի մեջ հակաօքսիդանտների պարունակությամբ։ Դրա կեղևը պարունակում է ռեսվերատրոլ՝ բնական հակաբիոտիկ՝ արտահայտված պաշտպանիչ հատկություններով։ Ահա թե ինչու խորհուրդ է տրվում խաղող ուտել ամբողջությամբ՝ առանց բարակ կեղևը մաքրելու։
Դդումը գրեթե բոլոր օգտակար նյութերը կենտրոնացնում է կեղևի մեջ։ Այս բանջարեղենը հեռացնում է ավելորդ հեղուկը, արագացնում նյութափոխանակությունը և ակտիվացնում մարսողությունը։ Դդմի հիմնական առավելությունն այն է, որ այն պահպանում է իր օգտակար հատկությունները՝ անկախ նրանից, թե ինչպես է այն պատրաստվում։ Անկախ նրանից՝ թխված է, եփված, թե շոգեխաշած, կեղևը կպահպանի իր արժեքավոր բաղադրիչները։ Դդումը ունի միզամուղ և թույլ լուծողական ազդեցություն, օգնելով օրգանիզմին դուրս բերել ավելորդ հեղուկը և կարգավորել աղիքների աշխատանքը՝ անկախ պատրաստման եղանակից։




















