top of page

Մասնագետը նշել է մրգերի 3 տեսակ, որոնք կարելի է ուտել կորիզներով



Վլադիմիր Դոլիչը, Սարատովի բժշկական գիտական ​​հիգիենայի կենտրոնի, Հանրային առողջության ռիսկերի կառավարման բժշկական և կանխարգելիչ տեխնոլոգիաների դաշնային գիտական ​​կենտրոնի գիտաշխատող, SE-ին պատմեց մրգերի մասին, որոնք կարելի է և երբեմն նույնիսկ անհրաժեշտ է ուտել սերմերով:

«Մրգերից, որոնք պատրաստ են առանց վերամշակման սերմերով ուտելու, խաղողն է, նուռը, խնձորը։ Նրանց կորիզները փոքր են, հեշտ ծամվող և ունեն մի շարք օգտակար հատկություններ»,- պարզաբանեց մասնագետը։ Նրա խոսքով, խաղողի, խնձորի և նռան կորիզները հարուստ են A, E և C վիտամիններով, կալիումով, մագնեզիումով, երկաթով և այլ միկրոտարրերով, որոնք բարենպաստ ազդեցություն են ունենում իմունային, մարսողական համակարգի և ոսկրային հյուսվածքի վրա։

Վլադիմիր Դոլիչը նաև նշել է, որ խաղողի սերմերը պարունակում են ռեսվերատրոլի ամենաբարձր կոնցենտրացիան (պոլիֆենոլ՝ արտահայտված հակաօքսիդանտ, հակաբորբոքային և հակաուռուցքային հատկություններով), զեաքսանտին և լյուտեին (կարոտինոիդներ, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն ցանցաթաղանթի վրա՝ կանխելով գլաուկոմայի և կատարակտի առաջացումը):

Նռան կորիզները պոլիչհագեցած ճարպաթթուների, ֆիտոնսիդների, ֆլավոնոիդների և ամինաթթուների հարուստ պարունակությունն են: «Դրանք իջեցնում են խոլեստերինի մակարդակը, պաշտպանում են սիրտը, ազատվում ազատ ռադիկալներից և ունեն հակամանրէային և վերականգնող հատկություն»,- ասել է Վլադիմիր Դոլիչը:

Խնձորի սերմերը, ըստ հետազոտողի, ամենահարուստն են յոդով, որն անհրաժեշտ է նյարդային համակարգի բնականոն գործունեության, ուղեղի գործունեության և նյութափոխանակության գործընթացների կարգավորման համար։ Խնձորի սերմերը պարունակում են նաև լաետրիլ, որը նրանց դառը համ է հաղորդում։ «Չնայած լաետրիլը, ըստ էության, թույն է, սերմերում դրա պարունակությունը չափազանց ցածր է թունավոր ազդեցություն ունենալու համար: Միաժամանակ պայքարում է քաղցկեղի բջիջների դեմ, որոնք ավելի զգայուն են դրա նկատմամբ՝ համեմատած նորմալների»,- ընդգծեց փորձագետը։

Եզրափակելով՝ Վլադիմիր Դոլիչը նշել է, որ այս մրգերից յուրաքանչյուրի սերմերը կարելի է ուտել միայն բերանի խոռոչի և ստամոքս-աղիքային տրակտի սուր և քրոնիկ հիվանդությունների բացակայության դեպքում։ Միևնույն ժամանակ, ավելի լավ մարսողության համար խորհուրդ է տրվում դրանք մանրակրկիտ մանրացնել։ 

bottom of page